Wednesday, April 11, 2012

LeenaK apuemoilee jälleen

Jokohan sitä olisi tämänkin frouwan aika esittäytyä. :)

Apuemona siis tänäkin vuonna Jämä(kuu)kaudessa LeenaK, kolmekymppinen kotiäiti Orivedeltä. Perheeseen kuuluu lisäkseni aviomies ja neljä tytärtä, joista kaksi vanhinta ovat alakoulussa ja kaksi nuorempaa kanssani kotona. Tarinani neulojana on se melko tuttu: käsityötunnilla puikot nitisivät ahdistuneen tytön hikisissä käsissä ja lapasten peukaloista tuli aina kahta kokoa liian kapeat. Neulomaan ryhdyin esikoista odottaessa uudelleen ja siitä se pikkuhiljaa sitten lähti sujumaan. Myöhemmin kuvioon sitten tuli lankojen hamstraus ja keräily. Lankalakkoa olen yrittänyt pitää tietyin pehmennyksin kuluvan lukuvuoden alusta ja lakko loppuu lukuvuoden loppuessa.

3,5-vuotiaan kanssa äsken punnittiin ja järjesteltiin jämät ja tässä tulos:

1816 grammaa jämälankaa järjesteltynä väreittääin.
Mukaan on laskettu myös lasipurkissa olevat langanpätkät. Kuvasta puuttuu nippu viimevuotista huivia varten leikeltyjä lankoja, mutta  ne olivat kyllä punnituksessa mukana. Niistä tekisi mieli tehdä jotain järkevää, mutta vaatii hiukan mielikuvitusta yhdistellä noin 15 cm pitkiä pätkiä järkevästi ilman solmuja.

Jännittävää muuten on, että jämävarastoni viimevuonna ennen Jämäkuuta oli 2882 grammaa, kulutukseni jämäkuussa 2011 oli 1043 grammaa, eli jäljelle jäi 1839 grammaa. Voisin vannoa, että jämiä on tullut vuoden aikana lisää, mutta ehkä olen niitäkin sitten lahjoittanut tai hukannut jonnekin? Yhtä kaikki, nyt lähtötilanne on toiveikkaampi kuin viime vuonna. Saisinkohan ihan kulutettua yli puolet varastostani? Katsotaan...

Innolla odotan kyllä taas monen muiden tapaan erityisesti teidän toisten aikaansannoksianne. Joka vuosi olen yllättynyt siitä, miten moneksi jämät – siis nimensä mukaisesti yli jääneet – lankanöttöset ja myttyset vielä taipuvat!

Vielä loppuun passikuva kiehtovista keräsistä.
Ja pakko pikku apulainenkin on palkita. :)

5 comments:

susamaria said...

Käytä ne sun pätkät nukkalapasien tekemiseen (Jos siis ovat villalankaa...)

LeenaK said...

Hei hyvä idea! Siililapasethan niistä voisi tehdä. :D Tai sitten ne nukkikset. Eikös niissä ole ideana, että langanpäät jäävät sisäpuolelle lämmikkeeksi?

MysteryKnitter said...

Onpa siinä kerä poikineen.

susamaria said...

Juu nukkalapasissa nukat jää sisäpuolelle ja huopuvat sitten käytössä langan laadun mukaan. Ohje löytyy ainakin Mary Oljen Kirjokintaita -kirjasta ja varmaan muualtakin :)

RyytimaanMinna said...

Oi oi, mää rakastuin sun oransseihin lankakerän nyssäköihin. Taidan olla vähän lisäenergian tarpeessa, niin vetää tuo oranssi nyt puoleensa =) mutta onneksi huomiseksi on luvattu auringonpaistetta ja kohta päästää alkamaan jämistelyt!