Sunday, April 22, 2012

Jämät lennolla

Työnantaja tarjosi koulutuspäivän Levillä, joten ohjelmassa oli reilun tunnin kestävä lento Helsingistä Kittilään ja takaisin. Lentäminen tarkoittaa aina paljon kököttämistä, joten askartelua piti ottaa mukaan.

Menomatkalla luin nauhateoriaa ja viimeistelin kirjottua kirjanmerkkiä, mutta paluumatkalla jämäkerät saivat kyytiä:
Kukkasia riemunkirjavasta mikrokuitulangasta
Ja kyllä, puisen, bambuisen tai muovisen virkkuukoukun saa viedä lentokoneeseen käsimatkatavaroissa. Kuvassahan on yhteensä kolme koukkua, kun en muistanut, mikä koko on minulla paras tuohon Batikaan (oli 3 mm, ei 2,5 mm tai 3,5 mm - jälkimmäistä veikkasin ensin, mutta ei ollut hyvä).

Jos aihe "käsityötarvikkeet ja lentokone" kiinnostaa enemmältikin, niin siitä on vähän juttua blogissani otsikolla Käsitöitä lennossa. Lisäksi dokumentoin reilun vuoden ajan kaikki lentokoneen matkustamoon viemäni käsityöt välineineen ja ne löytyvät Facebook-albumistani In-flight Crafts. Tuntui siltä, että aloin toistaa itseäni, joten olen vähän laiskistunut albumin päivittämisen kanssa; nytkään ei tullut otettua kuvaa Levin menomatkan käsitöistä, mutta eipä siellä mitään poikkeavaa ollut - pari ompeluneulaa ja kirjontakehys ja neulamagneetti ja sitten lankaa ja noita virkkuukoukkuja. Ei pysäytetty turvatarkastuksessa sen enempää Helsingissä kuin Kittilässäkään.


Kukkasten ohje oli nolosti vain sähköisessä muodossa, joten sitähän ei sitten luettu nousun ja laskun aikana. Kakkostekemisenä minulla olikin lauantaiaamuna aloitettu kumihimo-palmikko. Minulla on oikea marudai-palmikointiteline kotona ja olen sillä vähän kokeillut nyörintekoa samoin kuin pyöreällä nyörikiekolla, mutta tämä oli ensimmäinen kerta neliskanttisella kiekolla.

Litteän 8-lankaisen palmikon tekoa nyörilevyllä 
Valmista nauhaa

Nauha on edelleen kesken ja sen löysyydestä ja lievästä epätasaisuudesta huomaa, että kyseessä on harjoitustyö. Ja on kuvassa näköjään yksi oikea virhekin... Aina ajoittain tavoitin kuitenkin oikean rytmin lankojen siirtelyyn ja koneen pakkaamisen ja nousun aikana syntyikin hämmästyttävän pitkä pätkä palmikkoa. Lanka on sytomyssyistä jäänyttä puuvillaa, reunoilla oleva vihreä on yksivärinen ja keskellä oleva kirjava oli näköjään kahdessa langassa alkupäästään punainen ja kahdessa sininen/turkoosi - muistaakseni värit vaihtuvat langan loppua kohti, joten tästä voi tulla aika, uh, persoonallinen nauha...

Nauhamalli on Helen Deighanin oivallisesta palmikointikirjasta Beautiful Braiding Made Easy: Using Kumihimo Disks and Plates. Kirja ei nyt ole käsillä, mutta tämä oli plate-osuuden alkupäästä joku "flat braid with stripe in the middle" tai jotain.

Kuvan nyörilevy on liian iso "käsilaukkukäsityöksi" ja siinä langat pitää panna kumilenkeillä erikseen parkkiin, kun tavallisemmin nyörilevyissä on syvemmät kolot, joihin langat voi vetää tiukasti paikalleen. Nauhan tekeminen oli kuitenkin sen verran kivaa, että taidanpa kaivaa esiin jonkun pienemmistä nyörilevyistäni - kohtahan tuolla ulkona tarkenee paljain käsin, niin voi työmatkabussia odotellessa pykätä nyöriä levyllä tai haarukalla.

No comments: