Friday, April 4, 2008

Anomuksia diktaattorille

Vielä ei ole yhtään jämälankatyötä päässyt puikoille tai koukulle, kun tuli tarve tehdä tytölle kipsikäden päälle soveltuvaa lämmitintä, eikä sellaista nyt jaksanut soveltaa jämälangoista.

Minulla on kuitenkin ihan kauhea probleema noiden jämälankojen suhteen, kun en osaa varmaksi sanoa, saako käyttää jämälankana... Joten kysymyksiä:

1) minulla on yksi täysi kerä ja ihan pieni jämänöttönen Deco-nimistä lankaa, jota ostin apen pipoksi ja kaulaliinaksi (siihen olisin saanut kaiken langan uppoamaankin), mutta kun aviomies tuomitsi värin vääräksi, teinkin pipon ja huivin muista langoista ja tästä decosta huivin, ja lankaa sitten jäi yli tuo kerä ja risat. Minulla olisi mielessä hyvä jämälankaprojekti, johon saisin nuo upotettua, kun ovat siihen sopivan värisiä - eli sallitaanko minun laskea myös tuo kokonainen kerä jämäksi?

2) Toinen lanka on sitten varsin vanhaa Rondo Sinivuokko-lankaa, jota sain joskus lahjaksi useamman kerän (ja tätä tuskin mistään lisää vastaan kävelee), ja käytin suurimman osan langasta neuloessani viime kesänä Crann Bethadh -huivin, mutta lankaa jäi sitten yli harmillisesti yksi vajaa ja yksi täysi kerä. Ja nämäkin sopisivat hyvin yhteen suunnittelemaan jämisprojektiin, mutta en viitsisi käyttää pelkästään sitä jämäkerää siihen, kun sitten sille yhdelle kokonaiselle ei enää löydy tarkoitusta... Kuinkas teen?

3) ja sitten vielä yksi...=) Minulla on aika lailla Novitan tehtaanmyymälöistä ostettua ns. pussilankaa, joka tyypillisesti on ollut alunperin a) sotkuisena myttynä, josta olen kerinyt kerälle lyhyempinä ja pidempinä pätkinä tai b) vyötteettöminä ja useimmiten myös vajaina kerinä. Keriä saattaa olla useita eli lankaa on periaatteessa olemassa jopa 200-300 g yhteensä, vaikka esim. tällä hetkellä eniten mieltäni kiehtovasta vihreästä Brillasta olenkin jo useita pienempiä projekteja toteuttanutkin. Mitenkäs tällaisen langan kulutukseen suhtaudutaan?

4) Olen myös saanut erityisesti veljeltäni lahjaksi lankaa. Veljeni ei siis ole käsityöihminen, ja aika monia lankoja minulla on vain yksi "malli"kerä (!), jolle on aika hankala keksiä käyttöä, sillä lyhyitä asustehuiveja on laatikot jo täynnä. Jos sattuisin keksimään jämälankakuukauden aikana jollekin tällaiselle kerälle käyttöä, niin mitenkäs siihen sitten suhtaudutaan?

Minun ongelmani muuten on itse asiassa enten se, että HYVIN HARVOIN ostan lankaa johonkin tiettyyn projektiin... Ostelen lankaa huolettomasti aina, kun sattuu miellyttämään tai se on edullista tai kun on paha mieli tai ... joten mikä niistä nyt sitten on jämälankaa ja mikä ei? =)))

3 comments:

Puputsi said...

Mäkin ostan lankaa yleensä vaan siksi, että se sattuu olemaan kivaa ja ehkä halpaa. Ymmärrän siis jämälangan määrittelyn vaikeuden kohdallasi. Deco ja Rondo Sinivuokko ovat mielestäni selkeästi jämälankaa ja saat niihin poikkeusluvan. Pussilanka puolestaan ei ole jämälankaa, mikäli lankaa on jäljellä enemmän kuin yhden vajaan kerän verran (eli n. 50 g). Myös lahjalangat täysinä kerinä ovat vähän hankalat... Mikäli yhden kerän lahjalangoista jotakin, tee uudelleen anomus niin mietitään sitten tarkemmin. :)

Pelagia said...

OK, pidämme tämän ohjeistuksen mielessä! =) Ja ei kun tuhoamaan jompaa kumpaa ensimmäiseen jämälankaprojektiin... Herrulei!

Pelagia said...

OK, pidämme tämän ohjeistuksen mielessä! =) Ja ei kun tuhoamaan jompaa kumpaa ensimmäiseen jämälankaprojektiin... Herrulei!