Monday, April 1, 2013

Säännöt ja ilmoittautumisohjeet 2013

Jämistelyn kesto on tänä vuonna 1,5 kuukautta ja töillään voi osallistua kolmeen eri kategoriaan: kauneimman työn, käytännöllisimmän työn sekä eniten kuluttaneen. Kaunein ja käytännöllisin työ äänestetään jämäkuun lopuksi. Tämän vuoden jämäkuun kesto on 15.4. - 31.5.2013.

Mikä ihmeen jämäkuukausi?

Jämäkuukausi on pyörinyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuodesta 2008 alkaen. Ajatus lähti turhina pyörivistä vajaista langankeristä, joille oli hankala keksiä käyttöä. Koska useampi mieli tuottaa enemmän ajatuksia ja ideoita kuin yksi, syntyi Jämäblogi, johon näitä ideoita alettiin keräämään. Blogissa on tarkoitus keskittyä nimenomaan vajaisiin keriin eli niin sanottuihin jämälankoihin: tänne kerätään kuvia valmistuneista töistä, kaikenlaisia linkkivinkkejä ja ohjeideoita myös muiden jämäkeriä pyörittelevien iloksi. Ensimmäisen jämäkuukauden innoittamana syntyi Jämä-Ulla, jonka ideoita voi edelleen käyttää. Verkkoneulelehti Ullaan voi jatkossakin tarjota omia jämäohjeitaan ja omia ohjeita voidaan julkaista myös tässä blogissa.

Jämistelyn säännöt vuonna 2013

 1. Jämälankakeräksi lasketaan vajaa kerä, josta on siis osa jo käytetty johonkin. Työn pitää olla tehty kokonaan jämäkeristä. Poikkeusta tähän sääntöön voi anoa erikseen, mikäli esimerkiksi paidasta on jäänyt 1,5 kerää ja käyttää nämä jämät kuukauden aikana jämätyöhön. Poikkeuslupa-anomukset käsitellään tapauskohtaisesti. Eniten jämälankaa käyttänyt palkitaan. Jämälankoja voi kuluttaa neulomalla, virkkaamalla, huovuttamalla tai erilaisilla nauha-, nyöri- ja punontatekniikoilla, kinnasneulatekniikalla ja koukkuamalla tehtyjä töitä.
 2. Kaikki valmistuneet työt blogataan tähän blogiin. Valmis työ on päätelty ja parillinen (eli sukkia pitää olla pari, ellet satu tekemään niitä yksijalkaiselle). Kuva ei ole ehdoton, mutta toivottu. Yksittäiset peittotilkut lasketaan grammakulutukseen, mutta pelkällä peittotilkulla ei kuitenkaan voi osallistua kauneimman tai käytännöllisimmän työn äänestykseen. Emäntien urakan helpotuksesi toivon, että peittotilkkuja blogattaisiin kerralla isompi kasa, eikä jokaista tilkkua erikseen. Emäntä ja apuemäntä merkitsevät valmiiden töiden langankulutukset taulukkoon, joka näkyy oikeanpuoleisessa sivupalkissa. 
 3. Pidätän diktaattorin oikeudet eli teen itse viime kädessä päätökset ristiriitatilanteissa.
 4. Tunnisteita käytetään seuraavasti:
  - 2013 kaikissa tänä vuonna kirjoitetuissa viesteissä.
  - nimimerkki kaikissa omissa viesteissä.
  - valmiit kaikissa grammoja ilmoittavissa viesteissä.
  - linkkivinkki kaikissa linkkivinkkejä antavissa viesteissä.
  - diktaattori on varattu pääemännälle.
  - säännöt kaikissa niissä viesteissä, jossa kysytään säännöistä tai tarkennetaan sääntöjä.
  - kaunein tunnisteella ilmoitat työsi kauneimman jämätyön äänestykseen. 
  - käytännöllisin tunnisteella ilmoitat työsi käytännöllisimmän jämätyön äänestykseen.
 5. Kauneimman ja käytännöllisimmän työn äänestyksiin ilmoitetuista töistä pitää olla selkeä kuva. Äänestyksiin voi osallistua useammalla kuin yhdellä työllä. Toivon kuitenkin, että käytätte maalaisjärkeä ettekä ihan jokaikistä yksittäistä peittotilkkua ilmoita äänestyksiin. Äänestys järjestetään jämäkuun lopussa.
Pyrin apuemännän kanssa pitämään säännöt koottuna tähän postaukseen ja tarkentamaan niitä tarvittaessa. Tänä vuonna apuemäntiä on kaksi: TinttiH ja PäiviH.

Selvä homma, miten pääsen mukaan? 

Tänä vuonna jämistellään 15.4. - 31.5.2013. Mukaan pääset ilmoittamalla sähköpostisi minulle osoitteeseen puputsi at mbnet piste fi. Saat vastauksena kutsun tähän blogiin ja pääset kirjoittamaan postauksia. Jos Bloggerin käyttäminen on sinulle vierasta, voit aina pyytää neuvoa. Ilmoittautumiset 12.4. klo 00.00 mennessä. Kutsut blogiin lähtevät viimeistään viikonlopun aikana ja maanantaina 15.4. aloitetaan jämäily. Kutsun saatuasi voit käydä kirjoittamassa itsestäsi pienen esittelyn blogiin.

No comments: