Wednesday, March 28, 2012

Jämäkuu lähestyy...

...mutta vielä ei pääse ilmottautumaan. Ennen jämistelyn ilmoittautumisen aloittamista pidetään pieni kysely jämäkuukauden tämän vuoden muodosta ja pituudesta. Aikaisempina vuosina jämistely on kestänyt kuukauden verran ja kilpailla on voinut eniten kuluttaneen, kauneimman työn ja käytännöllisimmän työn kategorioissa. Tälle vuodelle mieleni minun tekevi satsata yhä enemmän jämälankojen käytön laatuun määrän sijaan, joten kiinnostaisiko teitä kanssajämäilijät tehdä jämäkuusta pitempi ja keskittyä kauneimpaan ja käytännöllisimpään työhön kulutuksen sijaan? Jämistelyn pituus olisi 1-2 kuukautta. Aikaa lisättäisiin siksi, että töitä olisi enemmän aikaa suunnitella ja toteuttaa ja täten määrä korvaisi laadun (kulutusgrammoja ei sitten laskettaisi).

Näiden ajatusten johdosta pieni gallup (saa vastata, vaikka et tänä vuonna aikoisikaan osallistua, mutta olet ollut jämäilemässä aiemmin tai muuten kiinnostunut jämäkuusta). Vaihtoehtoja on 4:
  • Pidetään ennallaan (pituus 1 kk, 3 kategoriaa: kaunein työ, käytännöllisin työ ja eniten kuluttanut)
  • Pidennetään ja satsataan laatuun (kesto 1-2 kk, kategoriat kaunein ja käytännöllisin työ)
  • Pidennetään, mutta lasketaan myös kulutus (kesto 1-2 kk, 3 kategoriaa: kaunein työ, käytännöllisin työ ja eniten kuluttanut)
  • Pidetään kesto samana, mutta satsataan laatuun (kesto 1kk, 2 kategoriaa: kaunein työ ja käytännöllisin työ)
Oman mielipiteesi voit ilmoittaa klikkaamalla sopivaa vastausvaihtoehtoa tuossa oikeanpuoleisessa sivupalkissa. Vastausaikaa on  4.4. asti. Tämän jälkeen alkaa jämäkuukausi-ilmoittautuminen. Kaikenlaiset kommentit aiheesta saa ja ilmoittaa kommenteissa!

7 comments:

Hekla said...

Kävin äänestämässä ja kannatin pidempää aikaa, omakohtaisena perusteluna se, että kiireisen työn vuoksi en välttämättä ehdi yhden kuukauden aikana tekemään kovin paljon - tai ainakaan mitään suurempaa projektia. Tästä syystä minulta on jäänyt muutama jämäilyvuosi väliin.

Lisäksi kysyisin, että onko sääntönä edelleen ollut se, että valmiissa työssä pitää kaikkien lankojen olla jämäkeristä? Minulla olisi mielessä isompi työ, eräänlainen tilkkupeitto, johon varmasti tarvitsen joihinkin kohtiin joko uutta lankaa tai enemmän lankaa kuin vajaan kerän. Jos tarkoituksena on satsata laatuun, voisko tästä joustaa? Esim. niin, että tällainen työ (jossa osa langoista jämiä ja osa ei-jämiä) voisi osallistua kauneimman tai käytännöllisimmän sarjaan mutta ei langankulutukseen?

Puputsi said...

Korkkaamattomien kerien käyttöön on voinut hakea poikkeusta. Olen ratkaissut nämä tilanteet usein siten, että jos kyseessä on isompi työ (esimerkiksi juurikin peitto), johon korkkaamaton kerä on käytetty vaikkapa reunukseksi, niin olen nämä työt hyväksynyt kaikkiin kategorioihin. Kuitenkin useamman korkkaamattoman kerän käyttö ei mielestäni enää vastaa jämistelyn ideaa, eli sitä, että keksitään "roskasta" jotain uutta ja hienoa. Tarkoitus onkin saada aivosolut liikkeelle.

Kannattaa muistaa, että jämienhän ei tarvitse olla omia, vaan voi tarjoutua keräämään koko ystäväpiirin jämät omaa työtään varten! :)

Kaikki työt kannattaa ilmoittaa mukaan, mutta en etukäteen pysty arvioimaan juuri tuon kuvaamasi työn kohtaloa. Lopulliseen tuomioon vaikuttavat monet asiat: jos kyseessä on pieni vauvanpeitto, jonka voisi toteuttaa jämistä ja siihen on käytetty 3 kerää korkkaamatonta lankaa, ei jämäilyn idea toteudu. Jos taas kyseessä on parisängyn päiväpeitto, jonka ympärille haluttuun 2 krs reunukseen ei riittänytkään 1,5 kerää sinistä, vaan piti hankkia yksi kerä lisää tai peitto jäisi kesken, niin kelpuuttaisin myötätunnosta työn, koska aina isojen töiden langankulutusta ei pysty arvioimaan.

Toivottavasti tää vastaus selvensi eikä vaan sekottanu lisää :)

MysteryKnitter said...

Thanks for reminding me. I'd have forgotten this if you hadn't told me. I'm in, if you accept me.

raita said...

Se viimenen vaihtoehto oli paras, eli pidennetään kahteen kuukauteen mutta satsataan laatuun.

Oranssi said...

Lisäksi voisi kannustaa hyväntekeväisyyteen. Nyt on ajankohtaista ainakin vastasyntyneiden hatut ja joissakin sairaalapiireissä sytomyssyt. Itse olen tehnyt etiopianuttuja sukkalankojen lopuista.

Tintti said...

Kiva, kun jämistely tulee taas :-)

Kaikki vaihtoehdot köy, mutta mielummin pidempään.

Anonymous said...

Ihanaa, Jämälankoja löytyy, kiva olisi saada niidenkin määrää vähemmäksi. Vaaka ry:n vuoden käsityö on huivi, siinä kiva työ halukkaille. t. neulovanelli